Vino za piknik – Kakšno vino izbrati?
19 marca, 2018
Vinska pokušina je kot punk glasba
19 marca, 2018

Skozi oko turista

Skozi oko turista: Mi živimo v raju v vinskem kraju

To, kar se nam zdi samoumevno, je za tujega turista novo in včasih celo neverjetno.

Še vedno se živo spominjam naših prvih gostov. Bil je to par, mama in hči iz Amerike, ki sta se na lastno pest podali na raziskovanje skritih kotičkov Slovenije. Mrak je že padel ko sta prispeli v Vipavo in počasi se je začela delati tema. Vidno prestrašena je mama ob vožnji po stranpoteh izjavila: “A tukaj nimate luči ob cestah, kako pa vidite kam vozite ko pa je takšna tema?” Pomiril sem jo, da tako pač je in da smo tega navajeni. Pomirjena ja zapadla v debato s svojo hčerko, meni pa je dalo mislit. Nikoli nisem namreč na cesto po kateri se dnevno vozim, gledal na takšen način. S takšnimi in drugačnimi vprašanji pa se srečujemo vedno ob obisku tujih gostov. Kvalitetna vprašanja prinesejo kvalitetno razmišljanje in še boljše refleksije. In tako ob vinu, nikoli ne govorimo le o vinu.

Od vsega začetka verjamem, da so si meje izmislili tisti, ki jih potrebujejo, tisti, ki jim meje koristijo. Nam ne. Gostom vedno predstavimo Goriško regijo kot celoto saj smo nenazadnje certificirani vodniki tega območja. Predstavimo jim posebnosti vinorodnih okolišev ter se do nekaterih tudi zapeljemo, jih okušamo, spoznamo z vsemi čutili, orišemo z zgodbami in pesmijo ter predstavimo tiste predstavnike matere zemlje iz katerih žari. Žari srčnost in strast.

Tako sta po doživetju zapisali Američanki: “Najboljša izkušnja našega potovanja po Sloveniji. Resnično smo uživali na izletu. Hvala!”

Če nekaj delaš s srcem in si poleg tega še vzameš čas, da si večkrat prisoten sam s saboj, opaziš prelepe stvari. Opaziš zanimive in prelepe stvari v vsakdanjih in “samoumevnih” rečeh.

Matjaž Zgonik – Winestronaut

www.winestronaut.com