Danes pripravljam ribe. Kaj pa vino?
27 junija, 2017
ABC spajanja hrane in vina – 8 osnovnih načel
26 julija, 2017

Penine – katera je prava zame?

Privoščimo si praznični ples mehurčkov

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.

CHARMAT ALI KLASIČNA PENINA?

Odvisno od vašega »budgeta« in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj 2 leti. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko, fine mehurčke –  primerne so za zahtevnejše poznavalce. Pri metodi charmat nastane penina v šestih mesecih v posodah iz nerjavečega jekla. Je cenovno ugodnejša, praviloma sadnih not in lažje razumljiva.

KAKO POSTREŽEMO IN OKUŠAMO PENINO?

Penino postrezimo hladno – pri 6 °C. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje.

Kozarec naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Če je mogoče, naj imajo raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se ohrani pena.

Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane. Penino lahko postrežemo samo ali pa s fingerfood prigrizki. Ob sladici ponudimo le sladke penine.

Kako odpremo steklenico »kot profi«?

Odvijemo folijo, nato previdno odvijemo mrežico, vendar je še ne povsem snamemo. Steklenico z eno roko držimo pod kotom 45˚, z drugo pri tem previdno odstranjujemo zamašek in kapico. Če pri tem ne povzročimo poka in polivanja, ampak samo tihi ssssss, smo zmagali. Cin cin! Miha Deželak je odpiranje prikazal v videu…link

TRKANJE S KOZARCI – DA ALI NE?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj bi se s penino ne trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda. Poglejte, kaj svetuje Miha Deželak – link