Vino ima svoj žar
19 marca, 2018GRŠKI SOUVLAKI S POMAKO TZATZIKI – CHARDONNAY QUERCUS
20 marca, 2018
Postopek priprave mišk z rumovo marmelado:
- V eni posodi zmešamo jajca, sladkor in kislo smetano.
- V drugi posodi pa zmešamo moko, pecilni prašek in ščepec soli.
- Suhe sestavine žlico po žlico dodajamo k mokrim sestavinam, torej v prvo posodo.
- Pri tem ves čas mešamo z metlico, da dobimo enotno zmes.
- Zmes za miške mora biti zelo gosta, gostejša od mase za šmorn, zato po potrebi dodamo še kakšno žlico moke.
- V večjo posodo nalijemo toliko olja, da bodo miške lahko plavale v njem. Med peko se ne smejo dotikati dna.
- Če je olje dovolj vroče preverimo z leseno kuhalnico. En konec kuhalnice postavimo v olje in če se okoli njega delajo mehurčki, potem je dovolj vroče.
- Miške pečemo na srednji temperaturi, da se ne zapečejo prehitro in da se speče tudi notranjost.
- Po potrebi temperaturo olja ves čas prilagajamo.
- Žlico najprej pomočimo v olje, nato zajamemo maso ter jo s pomočjo druge žlice potisnemo v olje.
- Žlica naj ne bo prepolna, drugače bodo miške imele ogromno “repkov” in bodo vse prej kot okrogle.
- Miške morajo imeti v olju dovolj prostora, da se lahko same obrnejo.
- Če se ne obrnejo same, jih obrnemo s pomočjo vilic.
- Navadno se pečejo kakšne 4 minute oz. odvisno od velikosti mišk.
- Pečene odlagamo na papirnate brisače.
- Ohlajene miške napolnimo z rumovo marmelado, kar pomeni, da zmešamo približno 4 zvrhane žlice marmelade s 3 žlicami ruma (količino ruma prilagodimo okusu).
- Najlažje jih je napolniti z injekcijo ali dekorirno vrečko in nastavkom za polnjene krofov.
- Miške polnjene z rumovo marmelado na koncu potresemo še s sladkorjem v prahu in pripravljene so za postrežbo.
Sestavine:
- 2 jajci (velikost M)
- 1 lonček kisle smetane (180 g)
- 2 lončka moke
- 10 g pecilnega praška
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 ščep soli
- marmelada
- rum