Kako izbrati vino za darilo?
september 13, 2017
Vino za piknik – Kakšno vino izbrati?
marec 19, 2018

MINI JAGODNE TORTICE Z BELO ČOKOLADO & PENEČI MUŠKAT

Priprava vanilijevega biskvita:

  1. Najprej ločimo rumenjake in beljake.
  2. Rumenjake in sladkor stepamo dokler zmes ne postane svetla in puhasta. Navadno to traja 5-10 minut.
  3. Nato dodamo olje, vodo in vanilijev ekstrakt ter zmešamo.
  4. Po žlicah dodajamo še presejano moko, ki smo jo prej zmešali s pecilnim praškom.
  5. Na koncu narahlo z lopatko vmešamo sneg iz beljakov.
  6. Maso vlijemo v pekač obložen s peki papirjem in jo poravnamo z lopatko.
  7. Debelina mase v pekaču mora biti samo okoli 0,4 cm, ker potem še dodatno naraste med peko.
  8. Sama sem biskvit pekla trikrat v pekaču premera 30 cm. Lahko pa ga spečete tudi dvakrat v velikem pekaču od pečice.
  9. Pečemo na 180°C približno 12-15 minut oziroma čas peke prilagodimo, saj pečice pečejo različno.
  10. Če je pečeno preverimo s palčko- če na palčki ni ostankov biskvita je pečeno.

Postopek priprave jagodne kreme z belo čokolado:

  1. Zmrznjene jagode damo v kozico skupaj z dvema žlicama vode in jih segrevamo dokler se ne zmehčajo.
  2. Zmehčane jagode stlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo jagodni pire.
  3. Jagodni pire kuhamo še nekaj minut, da nežno vre in se na ta način malo zgosti.
  4. Belo čokolado stopimo nad paro. Topimo jo počasi, na srednje močnem ognju in zraven večkrat premešamo. Čokolado Callebaut lahko nad paro raztopimo brez dodatkov, saj se res hitro in lepo stopi. V kolikor uporabljate kakšno drugo belo čokolado pa predlagam, da dodate poleg še kakšno žlico sladke smetane.
  5. Mascarpone sir najprej razmešamo z mešalnikom, nato dodamo ohlajen jagodni pire in zmešamo v enotno zmes.
  6. Z lopatko primešamo še stopljeno in ohlajeno belo čokolado.
  7. Na koncu narahlo z lopatko primešamo še stepeno sladko smetano.
  8. Sladko smetano dodajamo po občutku, da jagodna krema ni ne pregosta ne preredka.
  9. Kremo za približno 1 uro postavimo v hladilnik, da se malo strdi in se bo lažje brizgala.

Sestavljanje mini jagodnih tortic z belo čokolado:

  1. Najbolje je, da tortice pripravimo že dan pred postrežbo, zato da se čez noč v hladilniku okusi povežejo in biskviti navlažijo.
  2. Za izrez krogov potrebujemo obroče za mini tortice ali pa okrogel modelček za piškote premera 8 cm.
  3. Verjetno bi šlo tudi s kozarcem, ampak bi se morali malo bolj potruditi in verjetno robovi ne bi bili tako lepi oz. bi izrez morali dokončati z nožem.
  4. Debelina biskvita naj bo največ 1 cm oz. še kakšen milimeter manj.
  5. Če so vaši biskvitni krogi debelejši, jih lahko s tankim nožem prerežete na pol.
  6. Spodnje dele biskvitov si postavimo na podlago na kateri bomo postregli mini jagodne tortice. V mojem primeru je bilo to stojalo za torte, lahko pa uporabimo tudi kartonske podstavke za mini tortice.
  7. Biskvite lahko samo rahlo navlažimo s sladkano vodo. Jaz jih nisem, saj je bil moj biskvit zelo mehek in puhast in če bi ga navlažila, tortice verjetno ne bi stale, saj bi bil biskvit premehek. So se pa biskviti čez noč v hladilniku lepo prepojili s kremo, tako da sploh niso bili suhi.
  8. Jagodno kremo z belo čokolado nadevamo v dekorirno vrečko z nastavkom in jo nabrizgamo na prvo plast biskvita.
  9. Nato jo pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ponovno nabrizgamo kremo in na vrh dodamo še en biskvit.
  10. Med biskvitnimi plastmi kreme ne sme biti preveč, saj bo drugače tortica pretežka in se bo prevrnila.
  11. Na koncu sledi samo še dekoracija zgornjega biskvita jagodne tortice. Jaz sem nabrizgala kremo, dodala svežo jagodo ter potresla s pistacijami in belimi sladkorčki.