ABC spajanja hrane in vina – 8 osnovnih načel
26 julija, 2017
MINI JAGODNE TORTICE Z BELO ČOKOLADO & PENEČI MUŠKAT
19 marca, 2018

Kako izbrati vino za darilo?

Iščete darilo za sorodnika, šefa, prijatelja, ali morda novega soseda? Niste ravno vinski poznavalec in ne bi radi zgrešili pri izbiri? Brez skrbi, imamo rešitev za vašo težavo…
Pomembno je, da upoštevate  tri dejavnike: priložnost, vaš budget in življenjski slog obdarovanca

  1. Proračun – Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za darilo? 5, 10, 20 ali morda celo več kot 30 evrov? Najdražje buteljke je smiselno kupovati le poznavalcem in  jim takšne buteljke tudi ne bo škoda odpreti. Sami veste, kako nekatera dražja vina ostajajo v vaši shrambi v pričakovanju prave priložnosti, medtem pa se postarajo. Buteljka, ki jo z veseljem odpremo v družini, s partnerjem ali prijateljem ni nujno draga. Bolj je pomembno, da izberemo vino, primerno priložnosti in življenjskemu slogu obdarovanca.
  2. Letni Čas – Pomlad, poletje, jesen, zima – vsak letni čas kliče po drugačnih vinih. Spomladi imamo raje lažja, sveža bela vina (link na quercus), saj se lepo spajajo s pomladnimi jedmi; poletje je čas za aperitivevina z nižjo alkoholno stopnjoroséje ali pa morda sladek Peneči muškat, ki se lepo poda k poletnim sadežem in sladicam. Jeseni zaradi nižjih temperatur in konkretnejše hrane pa že posegamo po bolj strukturnih vinih (link na bagueri, a+), pridelanih v lesenih sodih, zima je čas praznikov in druženja ob kuhanem vinu in peninah.
  3. Življenjski slog mlajši ljudje se veliko družijo, zato doma po vinu redkeje posegajo, če pa že, imajo raje penine in aperitive. Ljubitelji narave, kampiranja ali jadranja se bodo razveselili večjega in za transport bolj praktičnega pakiranja (Quercus selection 3 l). Kdor ljubi glamur pa običajno prisega na penine, pridelane po klasični metodi (Bagueri brut, rose ali zero), ali na mirna vina iz ultra premium segmenta (A+ ali Motnik). Izvirno in zapomljivo darilo je tudi arhivsko vino letnika rojstva našega obdarovanca. Seveda pa je treba upoštevati tudi preference obdarovanca – ima raje belo ali rdeče vino, suho ali z nekoliko več ostanka sladkorja, ga morda navdušujejo mehurčki?