Penine – katera je prava zame?
junij 28, 2017
Kako izbrati vino za darilo?
september 13, 2017

ABC spajanja hrane in vina – 8 osnovnih načel

Načelno pravilo: rdeča vina k močnejšim jedem, bela k lažjim. Tukaj pa razkrivamo še nekaj trikov, da bodo vaše kombinacije zares popolne.

Upoštevajte:

  • Sestavine

  • Začimbe

  • Letni čas

  • Budget

Pravila spajanja – poznajte jih, preden jih prekršite:

  1. Bela vina se lepo podajo k belemu mesu (npr. perutnina) in ribam ter zelenjavnim jedem

  2. Rdeča vina se najbolje spajajo z rdečim mesom (roast beef)in zrelimi siri

  3. Sladka vina naj bodo vedno slajša od sladic

  4. Vino naj ima več kisline, kot jo ima hrana

  5. Vrstni red – najprej penine, nato lažja bela, strukturna bela, lažja rdeča, polna rdeča vina, na koncu sladka vina

  6. Ob špinači ali janežu dobijo vina »metalen« okus. Kombinacija za izkušene

  7. Sladoled ne mara vina, razen, če gre za sorbet

  8. Če se poskus ne posreči, bo voda očistila usta ?