Right image Dish
Vas kdaj tako pohvalijo, ko nekaj skuhate? Se vsi zadovoljno trepljajo po trebuščku, ko zadanete pravo kombinacijo z vinom? Če je odgovor da, postanite del naše >>tolpe<< mojstrov kuhinje (in se potegujte za zanimive nagrade Kleti Brda). Če pa ne, se od mojstrov lahko tukaj učite...
Three image
<
>
Arrow

GRŠKI SOUVLAKI S POMAKO TZATZIKI - CHARDONNAY QUERCUS

Sestavine za souvlaki: * 500 g piščančjih prsi * 50 ml oljčnega olja * 1-2 čajni žlički origana * 1/2 čajne žličke soli * poper * limona
Preberi več

Brancin po mediteransko in rebula quercus

Postopek priprave:
1. Krompir olupimo in očistimo, narežemo na krhlje ter damo kuhati. Ko zavre, ga kuhamo še 3-5 minut in nato odstavimo.
2. Vodo odlijemo, krompir pa stresemo v pekač. Dodamo mu mediteranske začimbe, sol in olje ter vse skupaj (z rokami) dobro premešamo.
3. Brancina očistimo, operemo pod vodo in obrišemo do suhega.
4. Premažemo ga z oljem, solimo in popramo.
5. Položimo ga na krompir in poleg dodamo še razpolovljene češnjeve paradižnike.
6. Prvih 25 minut ga pečemo na 200°C, potem pa še 10 minut na 220°C, da se vse skupaj dobro zapeče.
7. Zadnjih 10 minut peke lahko po želji na brancina dodamo še limonine rezine.

Preberi več

Tunini kruhki in peneča rebula

  1. Z velikim okroglim modelom iz toastov izrežemo kroge in odstranimo skorjo. Po želji lahko pustimo tudi cele toaste in jih samo prerežemo na pol, da dobimo dva trikotnika.
    2. Tunino olje odcedimo in tuno zmešamo s kislo smetano, sirom in poljubnimi začimbami.
    3. Namaz nadevamo na toaste.
    4. Pečemo približno 10-12 minut na 180-200°C.
    5. Postrežemo jih lahko s svežimi zelišči ali polovicami češnjevih paradižnikov.
Preberi več

Recept za sladico Bineta Volčiča »Kamilična panakota« (dogodek za blogerje, Klet Brda, 25.3.2017)

V mali šoli vina predstavljamo pomladno sladico, ki jo je za nas pripravil chef Bine Volčič. Q=dobro!
Preberi več

Zrezki v vinski omaki – Cabernet sauvignon

Potolčene zrezke popečemo na obeh straneh in jih damo v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo čebulo, korenje, por in zeleno.

V dušeno zelenjavno mešanico damo zrezke in jih solimo, popramo, potresemo s timijanom in zalijemo z rdečim vinom. Dušimo jih, dokler se ne zmehčajo.

Zraven ponudimo široke rezance, njoke ali krompir.

Preberi več

Tuna v pistacijevi skorji - Modri pinot Quercus

Tuno narežite na cca 2-3 cm debele rezine in jih za nekaj minut pustite namakati v ekstra deviškem oljčnem olju.

Medtem na tanko narežite suhe paradižnike. Mleto pistacijo dajte v posodo, primešajte sesekljane suhe paradižnike, makovo oz sezamovo seme in drobtine. Dobro premešajte in solite po okusu. Tunine rezine povaljajte v zmes po vseh straneh. V ponvi medtem segrejte nekaj žlic oljčnega olja. Na vročem olju specite v pistacijevi zmesi povaljano tuno – 1 minuto na vsaki strani. Obrnite samo enkrat. Tuna mora v notranjosti ostati sveža – roza barve, Postrežemo še toplo.

Preberi več

Piščanec z limono - Chardonnay Quercus

File piščanca narežemo na majhne tanke koščke. Povaljamo jih v moki ter ocvremo na olivnem olju. Odložimo jih na krožnik. Ko je vse meso pečeno, odlijemo odvečno maščobo, vrnemo meso v ponev in ponovno segrejemo, nato pa v ponev vlijemo zmes limoninega, česna, soli ter nasekljanega svežega koriandra, da zacvrči in potem še kako minutko pražimo.
Postrežemo na rukoli, še toplo.

Preberi več

POMLADNI PERESNIKI - Rosé Quercus

Na majhne kocke zrežemo krompir, bučke in paradižnik. Sesekljamo česen in čebulo, ga popražimo na oljčnem olju, da postekleni, dodamo bučke in krompir, po desetih minutah pa še paradižnik. Solimo in popramo ter po potrebi zalijemo z vodo ter pražimo še cca 6 minut in občasno pomešamo. Na koncu zmesi dodamo še črne oljke in žafran in jo pražimo še kakšnih 5 minut. Medtem skuhamo peresnike.

Zmes potresemo z nasekljanim svežim peteršiljem in jo primešamo skuhanim peresnikom. Pojemo še tople ali pa tudi kot hladno jed.

Preberi več

Špargljeva rižota - Sauvignonasse Quercus

Očistimo šarglje in jih skuhamo v slani vodi. Skuhane šparglje zrežemo na koščke, pri tem na stran damo konice, ki jih bomo na koncu dodali rižoti.

Šalotko na drobno nasekljamo in na nizkem ognju pražimo cca 10 minut. Dodamo riž in ga ob stalnem mešanju pražimo 2 minuti. Zalijemo z vinom in pustimo, da izpari. Nato postopoma zalivamo z zelenjavno juho ali po potrebi z vodo. Solimo in popramo po potrebi. Po nekaj minutah dodamo koščke špargljev (brez konic), tik pred koncem pa še konice špargljev in parmezan ter 1 minuto močno mešamo, da se sir stopi.

Preberi več